No „krūmiem” līdz biedrībai…

 

Ventspilī jauni cilvēki ir izveidojuši biedrību, ar nosaukumu „RC Ventspils”. Kas tā par biedrību, jautāsiet? Tā ir puišu grupa,kura nodarbojās ar droniem. Drons-bezpilota lidaparāts,kuru vada ar tālvadības pulti un izmanto speciālās brilles .  Drona parametri ir dažādi,bet vidēja lieluma drona motori var sasniegt līdz pat 35000 apgriezieniem minūtē, lidojuma laiks ir aptuveni 7-8 min,lidaparāts lido tādā augstumā  kādā var uztvert uztvērējs uz vadības pults,tas sniedzas līdz pat 50m,bet puiši neceļ augstāk pa 30 metriem,lai pasargātu savus lidaparātus no smagākiem kritieniem, jo smagāks drons,jo sāpīgāk krīt. Jau iepriekš puiši lidinājās pa „Reņķa dārzu”,”Enkuru parku”,”Tilta dārzu”,tā sacīt jāsaka pa „krūmiem”, sava prieka pēc. Bet tad sākās pastiprināta uzmanība no malas.Interesi izrāda arī vecākā paaudze-pensionāri. Puiši labprāt atbild uz jautājumiem,kurus uzdod garāmgājēji vai vērotāji.

 

 

 Un tad arī radās šī doma par biedrību,lai būtu oficiāla grupa,kurā sanāk kopā un izmēģina savus dronus,kurus arī paši taisa,pārveido un kalibrē. Pieredze dažiem puišiem ir pateicoties savam ikdienas darbam t.i. strādājot Augsto Tehnoloģiju Parkā. Pārsvarā dronu izmēģinājumi notiek tikai laukā un vasarā.Liels trūkums,ka nav kur trenēties ziemas periodā,bet puiši nenolaiž rokas un trenējās pieslēdzoties online. Izveido trasi un lidinās virtuāli. Puiši ir arī telpu meklējumos. Telpai jābūt plašai un ar augstiem griestiem.  Vaicājot vai nav sadarbība ar Ventspils Digitālo centru, puiši atbildēja,ka sadarbība neesot, bet šāda sadarbība būtu interesanta,jo Digitālajā centrā ir savādāka tipa droni. Viņiem tie ir vairāk paredzēti filmēšanai.

Piesaistot uzmanību sāka veidot kontaktus. Viens no galveniem kontaktiem,kuram puiši saka lielo paldies, ir Āris Muitinieks. Āris Muitinieks ir  „Drone Racing Latvia”dalībnieks un arī ‘’Dronu Bode’’ īpašnieks. Āris atbalsta puišus gan tehniski,gan palīdz ar rezerves daļām un dalās ar savām zināšanām, sniedz padomus,kas saistīti par un ap dronu lietošanu.  Plānos puišiem ir sevi popularizēt 2018.gada „GhettoGames” pasākumā,lai parādītu to,ka Ventspilī ir arī savādāks sporta veids.

 

 

Runājot par finansēm-drons nav lēts prieks. Ir jārēķinās ar apaļu summu starta komplektam. Sponsorus puiši meklēs,kad sevi pierādīs meistarklasē. Tāpēc uz doto brīdi viņi paši sev ir lieli un mazi sponsori. Komandas gars ir jūtams sarunas laikā. Ja kādam ir kas noticis ar dronu-iekrīt ūdenī vai nolūzt kāds propelers  vai iztrūkst kāda mikroshēma,puiši nekavējoties sniedz atbalstu viens otram,lai pēc iespējas ātrāk dronu atdzīvinātu un no jauna palaistu gaisā.

Interesants fakts ir tas,ka pa visu Latviju oficiāli reģistrēti 32 piloti. Bet neoficiālu pilotu ir krietni vairāk. Runājot par pilota vecumu,tas ir dažāds. Bet puiši iesaka jauniešiem sākt no 18 gadu vecuma lidināt dronus,jo tad,viņuprāt, iestājās atbildības sajūta. Vēl ir interesanti tas,ka šis sporta veids ir ļoti labi piemērots arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Domājams,ka pēc šāda lidojuma cilvēks ar kustību traucējumiem jūtas kā no jauna piedzimis.

Vēlamies novēlēt puišiem veiksmi. Un protams vēlams,lai viņus sadzird arī Ventspils Dome un palīdz ar iekštelpām,lai puišiem ir iespēja trenēties ziemas periodā. Jo patiess prieks,ka jaunieši nodarbojās ar kaut ko aizraujošu un interesantu,kam redz attīstību nākotnē!

 

Autore: Viktorija Andersone

Skatījumu skaits: 1606 | | Reitings: 5.0/2
avatar