Kārlis Gross izcīna trešo vietu sacīkšu dronu pasaules čempionātā!

Aizvadītājā nedēļas nogalē Ķīnā, Šeņžeņā notika pasaules gaisa sporta veidu federācijas (FAI – Fédération Aéronautique Internationale) pirmais sacensību dronu pasaules čempionāts, kurā divi dronu piloti no Latvijas izcīnīja vietas uz pusfinālu, taču pie vēsturiska panākuma tika Lavietis Kārlis Gross!

 


Sacensībās kopumā piedalījās 128 dronu piloti no 34 valstīm. Latvijas komandu pārstāvēja 4 piloti – Kārlis Gross, brāļi Tomass un Kristaps Pētersoni un junioru ieskaitē – Gustavs Kavacs.

Pasaules kausa kopvērtējumā Latvijas komandas pārstāvji šogad bija sasnieguši ļoti labus rezultātus – Kārlis Gross ar 63 punktiem ierindojās 48. vietā (piedalījies divos posmos), Kristapa Pētersona kontā 117 punkti (piedalījies piecos posmos), kas nodrošināja stabilu 10. vietu, bet Tomass Pētersons ar 138 punktiem (piedalījies piecos posmos) ieņēma 5. vietu FAI pasaules kausa kopvērtējumā (pasaules kausā piedalījās 669 dalībnieki no 41 valsts), kas nozīmēja, ka arī latviešiem ir visas iespējas iesaistīties cīņās par vadošajām pozīcījām.


Būtisku ieguldījumu sagatavošanās posmā spēlēja arī šī gada augustā, Priekuļu lidlaukā, notikušais FAI F3U posms, kuru rīkoja biedrība “Drone Racing Latvia” sadarbībā ar Vides Risinājumu Institūtu, Latvijas Sporta Federāciju Padomi, Latvijas Lidmodeļu Sporta Federāciju un Latvijas Aeroklubu pierādīja, ka tieši šie piloti ir paši spēcīgākie – Latvijas posmā nacionālās komandas pārstāvji iekļuva pusfinālā, kā arī veiksmīgi startēja finālā – Kristapam Pētersonam septītā vieta, Tomasam Pētersonam ceturtā, bet Kārlis Gross, palikdams aiz Polijas konkurenta Pāvela Lasdzaka (Laszczak Lasdzaka), izcīnīja otro vietu, apliecinot savu sportisko meistarību.

 

 

Pasaules čempionāta kvalifikācijā Tomass Pētersons ierindojās 5.vietā, piesakot sevi kā vienu no medaļu pretendentiem. Pārējiem latviešiem gan neklājās tik labi – Kārlis Gross 29.vietā, Kristaps Pētersons 37.vietā, Gustavs Kavacs 81.vietā.

Finālbraucienu kārtās piloti sacentās trasē, lidojot četri vienlaicīgi. Beigu kopvērtējumā Kavacam 119.vieta, bet Kristapam Pētersonam 53.vieta.

 

 

No latviešiem pusfinālam kvalificējās gan Tomass Pētersons, gan Kārlis Gross un abi tikās vienā pusfināla lidojumā. Jau no starta par līderpozīciju sīvi cīnījās Pētersons un zviedrs Nors Kohs, taču vienā no trases līkumiem Pētersons nenovaldīja dronu un bija spiests izstāties un pasaules čempionātu noslēdza 8.vietā. Līdz ar to, no pusfināla finālam kvalificējās gan zviedrs Kohs, gan Gross.

 


Fināla startā tieši Koham neizturēja nervi un viņš veica falšstartu – tas nozīmēja automātisku diskvalifikāciju. Tālāk par čempiona titulu cīnījās 3 piloti – Austrālijas pārstāvis Rūdijs Brounings, Austrijas pārstāvis Bastians Hakls un Gross. Visi trīs atkārtotajā startā bija ļoti piesardzīgi, lai neatkārtotu zviedra kļūdu. Startā vadībā izrāvās Brounings, kuram sekoja Gross un Hakls. Drīz vien Hakls Grosu apdzina un tieši tādā secībā arī viņi sasniedza finišu – sasniedzot ātrumu pat virs 120km/h, kā pirmais finiša līniju šķersoja un par čempionu kļuva Brounings, otrā vieta Haklam, bet trešā latvietim Kārlim Grosam!

 


Valstu izlašu vērtējumā Latvijai augstā piektā vieta kārtējo reizi pierādot, ka Latvija ir sacīkšu dronu lielvalsts!
Latvijas komandas dalību sacensībās atbalstīja biedrība “Drone Racing Latvia” un robotuskola.lv.

 

 

Avots: Drone Racing Latvia

Teksts: Gustavs Gailītis
Foto: FIA Flickr

 

Skatījumu skaits: 710 | | Reitings: 0.0/0
avatar